Duyusal Modülasyon Bozukluğu

Duyusal Modülasyon Bozukluğu

Duyusal modülasyon, sinir sistemimizin çevreden gelen uyaranlara karşı tepkilerimizi izleme, düzenleme ve sakinleşme becerimizdir. Bazı bireylerde bu süreçte sorunlar yaşanır ve buna duyusal modülasyon bozukluğu denir. Bu durum, bireyin rahatlık düzeyini, dikkatini, öğrenme biçimlerini, çevreyle etkileşimini ve davranışlarını etkileyebilir.

Temel Duyusal Sistemler:

Taktil modülasyon sorununda bazı doku ve yüzeylere dokunmak istememe, kıyafet seçiciliği, yiyeceklerle dokunmak istememe veya kirlenmeye karşı hassasiyet olabilir. Dokunsal arayışta bireyler sürekli dokunma ihtiyacı hissedebilir. Dokunsal girdiği yetersiz işleyen bireylerde dokunduğu yüzeyin yumuşak ve sertliğini hissetmeyebilir.

Vestibüler modülasyon sorunlarında; hareket etmeye isteksizlik, temkinli olma, hız ve hareketli oyuncaklardan korkma, masa başı faaliyetleri sürekli talep etme vestibüler duyu girdilerine hassasiyet tepkisi verebilirler. Ya da sürekli hareket etme ihtiyacı, sallanma ihtiyacı vestibüler duyu arayışında veya yetersiz vestibüler duyu girdisi olabilir.

Proprioseptif duyu modülasyon sorununda vücut gücünü ayarlayamama, vücut hareketlerini planlayamama gibi sorunlarla karşılaşabilirler. İnce motor becerine katılım isteksizliği, sakarlık gibi vücut konumu konusunda yeterli duyusal girdi sağlayamama.

İşitsel modülasyon sorununda işitsel uyaranlara karşı yüksek hassasiyeti olan bireyler, gürültülü ortamlarda stres yaşayabilirler. Az duyarlı işitsel sistemler ise seslere karşı daha az tepki verebilir.

Görsel modülasyon sorununda görsel savunmacı bireyler, parlak ışıklar ve kalabalık ortamlarda strese girebilirler. Yetersiz tepki veren bir görsel sistem, zayıf odaklanma ve görsel algı eksikliklerine yol açabilir.

Koku ve tat modülasyon sorununda kokulara karşı aşırı duyarlı bireyler, parfümler ve yemek kokuları gibi güçlü tepkilere neden olan kokularla baş etmekte zorlanabilirler. Tatma konusunda seçici olabilirler.

Duyusal modülasyon bozukluğu, bireyi sürekli “savunmada” tutar ve uyarılma seviyeleri ortalamanın üzerinde kalır. Bu durum, kontrolcü davranışlara yol açarak bireyin çok fazla enerji harcamasına neden olur. Duyusal bilgiyi işlemek büyük bir enerji gerektirir ve bu süreç öğrenme için daha az enerji kalmasına neden olabilir.

Lotus Aile Danışmanlık olarak, duyusal modülasyon bozukluğu yaşayan bireylere destek olmak için buradayız. Bu konuda daha fazla bilgi ve destek almak için bize ulaşın.

İletişim: 0538 480 07 99
E-posta: info@lotusailedanismanlik.com
Web sitesi: www.lotusailedanismanlik.com